Oh wat heerlijk, ik heb vlooien

Door: Albert Sanderse

Zeker in Zeeland is het vaak behoorlijk zoeken naar vlooien, niet dat wij Zeeuwen zo schoon zijn hoor, want dit ongedierte komt overal in den lande voor dus ook in Zeeland. Maar ik bedoel heel andere vlooien. Ik bedoel vlooien die in het aquarium gedaan kunnen worden als voer voor de meeste vissen.

Daphnia, meestal noemen we ze watervlooien of rode luis, dat is zoetwater zoöplankton dat gevonden wordt in vijvers en meren en sloten overal in de hele wereld. Hij behoort tot de familie der Daphniidea en is daarbij ingedeeld in de groep Branchiopoda. De naam watervlo heeft hij te danken aan de wippende beweging die hij maakt tijdens het zwemmen. De grootte is afhankelijk van de soort. Er zijn er van nog geen halve millimeter tot watervlooien van wel 2 mm.

Afhankelijk van de soort voeding die de Daphnia kan vangen is zijn schild wel of niet bijna doorzichtig. De huid van de Daphnia bestaat hoofdzakelijk uit Chitine, waaruit ook de schubben van de vis voor een groot deel uit bestaan. De Daphnia eet voornamelijk algen en bacteriën. In het maag-darm kanaal is duidelijk te zien dat hij voornamelijk algen eet. De "huid" of schaal, is soms zo transparant dat je de inwendige organen en zijn kloppende hart kan zien. De Daphnia heeft slechts één oog, maar dat is een samengesteld oog. Je zou het een ook een oog kunnen noemen dat helemaal door de kop loopt van links naar rechts. De Daphnia heeft ook nog een paar lange geveerde sprieten op zijn kop die men antennes noemt. Daar zwemt hij mee. Omdat dat schoksgewijze gaat zwemt hij zo schokkerig.

Vrouwtjes hebben een broedruimte onder hun buitenste schild waar de ontstane eieren in worden vervoerd. De eieren van de Daphnia zijn belangrijk in het voorjaar, als de jonge vissen in de sloten en poelen worden geboren. Dan is er klein voer nodig en daar heeft dan o.a. de Daphnia voor gezorgd. Dat komt, omdat de eieren gewoon als eieren kunnen blijven bestaan, als de weersomstandigheden het uitkomen verhinderen. Ook waterinsecten en in het voorjaar de kikkervisjes genieten van deze rijk aangeboden voedselbron.

De watervlo wordt niet zo erg oud. Een levensduur tussen de 7 en 10 weken is normaal. Als de Daphnia 1,5 week is dan is er al een productie van eieren. Er hoeven gelukkig geen koppels gevormd te worden, want de Daphnia kan zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. Dat is afhankelijk van het voedingsaanbod. Wanneer de Daphnia in zeer grote getallen voorkomen dan kan er een zuurstof tekort optreden, en zullen ze meer hemoglobine produceren en zijn ze roder van kleur.

Het voeren van Daphnia heeft nogal wat voordelen, ten eerste is het een goed voer voor onze vissen en ten tweede dat het een bestrijder van algen is in het aquarium.

Een flinke overdosering in het aquarium kan voor een heldere bak zorgen bij waterbloei. U moet dan wel een luchtpomp er bij zetten, want elke vlo gebruikt ook zuurstof. Dat hebt u hierboven gelezen. Ook een flinke dosering watervlooien in de vijver is een positieve zaak.

Als er in de zomer ruim voldoende watervlooien te vangen zijn, dan is het ook nog mogelijk om er flink wat in te vriezen. Dat kan aan dunne plakken maar ook in bakjes waar we normaal ijsklontjes in maken. U moet ze wel zo snel mogelijk invriezen, want dan behouden ze de voedingswaarden beter. Na het invriezen kunt u ze in een plastic zak in de vriezer bewaren.

Afijn jullie moeten het zelf maar weten of je onder de vlooien willen zitten.