De natuur bij het raam

{flike}

Door: Ernie Wong, onze correspondent uit het noorden

Het heeft zo zijn voordelen als je je ramen nooit schoonmaakt aan de buitenkant. Ik stond laatst het web te bewonderen van een kruisspin. Zo nu en dan vloog een suffe vlieg zich te pletter tegen het web. De spin liep er dan op zijn gemak naar toe en rolde de ongelukkige stevig in als een lekker maaltje voor straks.

Ineens zag ik vanuit de hoek van het raam een veel kleinere spin naderen. Die voelde zich natuurlijk aangetrokken door al dat lekkers dat zich in het web vastgevlogen had. Dat dacht ik tenminste. Het “lekkers” waren niet de vliegjes, maar de grote spin in het midden. Achteraf besefte ik namelijk dat de nieuwkomer een mannetje was die op zoek was naar een paring belust wijfje. Afijn, dat had ik in eerste instantie in mijn argeloosheid niet door en ik dacht: Dat wordt hommeles. Immers een spin laat zich niet zonder slag of stoot van zijn prooi beroven. Mijn aandacht was dus helemaal gewekt. Ik houd wel van een spinnen Kung Fu.

Het veel kleinere mannetje klauterde doldriest tot raakafstand van het vrouwtje in het midden, terwijl het vrouwtje zo nu en dan een uitval deed. Het mannetje wist de aanvallen behendig te ontwijken. Na enkele minuten had mevrouw er kennelijk genoeg van en bleef ze met ingetrokken poten stil in het web zitten. De doldrieste man naderde met gevaar voor eigen leven. (Hij wist kennelijk dat vrouwtjesspinnen notoire mannen doders zijn. Althans, dat meen ik ergens gelezen te hebben). Toen hij voldoende genaderd was, hield hij zich met twee achterpoten vast aan het web, terwijl hij met zijn andere poten graaiende bewegingen maakte naar het wijfje. Ineens was het gebeurd….hij nam een geweldige sprong en plofte pardoes op het lijf van het veel grotere vrouwtje. Het duurde niet lang.

Kennelijk realiseerde hij dat hij met een riskant avontuur bezig was en liet zich bijna direct vallen terwijl hij aan zijn eigen reddingslijn vastzat. De korte tijdsduur was blijkbaar genoeg voor de bevruchting. De operatie was in ieder geval gelukt. Zijn nageslacht was weer voor één seizoen veiliggesteld en….hij had het overleefd. En dat was dus eigenlijk ook een felicitatie waard.