Fauna

Een school vissen

{flike}

Bron: Maandblad van Aquavo, Purmerend
Door: Tannia Sels

Vele vissen leven in een groep, een school genoemd. Zo een vissenschool bestaat natuurlijk altijd uit vissen van dezelfde soort. Denk maar aan een school kkardinalen, roodneuszalmen of purperkopbarbelen in het aquarium. Of aan een school haringen, tonijnen of ansjovissen in de natuur.

In zo een school zien de vissen er precies hetzelfde uit. Er heerst een grote verdraagzaamheid, want agressiviteit is niet toegelaten. Onderlinge gevechten komen dan ook niet voor. Alle vissen in de school zijn ook ongeveer even groot. Wanneer er toch ongelijke grootten in voorkomen, zoals bijvoorbeeld in scholen van tonijn, dan zwemmen de kleinste vissen altijd bovenaan. Hoe kleiner de vissoort, hoe meer visjes zich in een school zullen verzamelen. Zo zwemmen ansjovissen met duizenden tezamen. Haringen beperken het aantal tot een honderdtal. Grote baarzen (van een jaar of zeven) zwemmen alleen, maar hun driejarige soortgenoten leven in een school van ongeveer tien exemplaren. Daarbij zwemmen de kleinste zelfs met meer dan honderd. In een vissenschool is er geen sociale rangorde. Er is dus geen leider. De bewegingen van de vissen zijn zeer goed op elkaar afgestemd. Ze zwemmen steeds mooi en gelijkmatig in formatie, net zoals een groep soldaten die marcheren in een parade.

Proeven hebben aangetoond dat een vis zich steeds op een bepaalde manier keert tegenover een andere vis uit dezelfde school. Dat merkte men door een spiegel voor de vis te houden. Het dier keerde zich prompt met de zijkant naar zijn eigen spiegelbeeld. (Kun je in het aquarium ook eens proberen, als je me niet gelooft)

Vissen die vooraan in de school zwemmen, wisselen regelmatig van plaats met diegene die achteraan zwemmen. Waarvoor is dat nu weer goed?

In natuurlijke wateren komt veel plankton voor. En een goede aquariaan weet dat vissen meestal met een open bek zwemmen. Zo krijgen ze veel plankton naar binnen. En als u logisch nadenkt, zullen diegene die op de eerste rij zwemmen het meeste krijgen. En om die reden is er een beurtrol. Zo krijgen alle dieren hun portie. Denk nu niet dat dit uit mededogen is. Welnee, het is uit eigenbelang. Zou u zelf graag een overvolle puntbuik hebben met alle nare spijsverteringsproblemen als gevolg? Een vis ook niet.